Wymagania dla gospodarstw rolnych przy produkcji mleka:
1. Gospodarstwo powinno posiadać ewidencję leczenia (karty leczenia pozostawione przez lekarzy wolnej praktyki opiekujących się gospodarstwem).
2. Każda osoba zajmująca się dojeniem i przelewaniem mleka surowego ma obowiązek posiadać ważne dokumenty o braku przeciwwskazań zdrowotnych do wykonywania tych czynności (orzeczenie lekarskie z badania przeprowadzonego do celów sanitarno – epidemiologicznych).
3. Dokumentacja badań wody wykazująca jej jakość.
4. Księga Rejestracji Stada Bydła – uzupełniona i prowadzona prawidłowo.
5. Paszporty bydła i kolczyki.
6. Faktury za mleko (z trzech ostatnich miesięcy).
7. Czystość i porządek w pomieszczeniu przechowywania mleka i oborze.
1. Gospodarstwo powinno posiadać ewidencję leczenia (karty leczenia pozostawione przez lekarzy wolnej praktyki opiekujących się gospodarstwem).
2. Każda osoba zajmująca się dojeniem i przelewaniem mleka surowego ma obowiązek posiadać ważne dokumenty o braku przeciwwskazań zdrowotnych do wykonywania tych czynności (orzeczenie lekarskie z badania przeprowadzonego do celów sanitarno – epidemiologicznych).
3. Dokumentacja badań wody wykazująca jej jakość.
4. Księga Rejestracji Stada Bydła – uzupełniona i prowadzona prawidłowo.
5. Paszporty bydła i kolczyki.
6. Faktury za mleko (z trzech ostatnich miesięcy).
7. Czystość i porządek w pomieszczeniu przechowywania mleka i oborze.
Działalność marginalna, lokalna i ograniczona:
Możliwość prowadzenia działalności marginalnej, lokalnej (MLO) i ograniczonej jest odpowiedzią na oczekiwania przedsiębiorców prowadzących działalność na małą skalę w zakładach rodzinnych wytwarzających określonego rodzaju produkty, często o specyficznych cechach, na które istnieje zapotrzebowanie głównie na rynku lokalnym. Tego rodzaju producenci nie są zwykle zainteresowani wprowadzeniem swoich produktów na rynek poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej.
13:10 - 08.05.2023